На 23 юни 2024 г. от 10:30 ч. около езерото в парк „Бачиново“ ще се проведе традиционното факелно бягане по повод Международния олимпийски ден. Инициативата се организира със съдействието на Българския олимпийски комитет (БОК), Община Благоевград и Олимпийски клуб – Благоевград.


Тази година отбелязването на Международният олимпийски ден е в чест на 130 години от създаване на Международния олимпийски комитет (МОК).
В кроса ще се включат студенти и преподаватели от Югозападния университет „Неофит Рилски“, деца от спортните клубове в Благоевград, учители по физическо възпитание и спорт и ученици.
Преди старта на факелното бягане олимпийският огън ще бъде символично запален от олимпийската шампионка по карате от Токио 2020 г. Ивет Горанова, и Даниела Кадева, национален състезател по биатлон и участник в ХХIII зимни олимпийски игри в Пьонгчанг през 2018 г., която е възпитаник на Югозападния университет.


Участниците в кроса ще получат тениски с олимпийския символ, осигурени от БОК, и международен олимпийски сертификат, подписан от президента на МОК Томас Бах и председателя на БОК Стефка Костадинова.