Бизнесът и синдикатите не постигнаха съгласие по внесения от Корнелия Нинова и група депутати от БСП за България проект за промени в Кодекса на труда за вдигане на минималната заплата от 1 юли, а не от 1 януари 2024 година.

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов се обяви „за“ ново увеличение на най-ниското възнаграждение.

От 650 на 780 са 130 лв. – 20% за период от две години и половина до момента, а ако не я вдигнем от 1 юли, ще стане три години. Кумулативната инфлация според калкулатора на НСИ от 1 януари 2021-ва е точно 30%“, заяви Костов.

КНСБ отдавна настоява от 1 юли минималната работна заплата да бъде повишена поне с 10 процента от 1 юли 2023 година и да стане 850 лева вместо сегашните 780.

Работодателските организации се обявиха против проекта.

Това просто обезсмисли социалния диалог. Този законопроект, същността му е – нека да не е от 1 януари догодина, нека да е от 1 юли тази година. Тоест освен че е неправилно, да бъде бързо„, коментира Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал.

На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество не бяха одобрени и внесени от БСП промени в Кодекса за социално осигуряване за преизчисляване на пенсиите от 1 юли с процент 1,35 за всяка година осигурителен стаж и за обвързване на втората година на майчинството с минималната заплата.

Снимка: БТА