Хърватия подкрепя членството на България в Шенген, заяви президентът на страната Зоран Миланович, който е на посещение у нас. 

Той и президентът Румен Радев препотвърдиха подкрепата на София и Загреб за териториалната цялост на Украйна и осъдиха агресията на Русия. Двете държави настояват за намиране на бързо дипломатическо решение на конфликта заради  растящите рискове. 

Няма икономическа и политическа логика България и Румъния да са извън Шенген, подчерта президента Румен Радев и припомни, че страната ни е покрила всички технически критерии за членство. 

Нашите държави, извън Шенген, с всякакви други моментни хрумвания и моментни политически доводи, подкопава самата нормативна база на Европейския съюз, подкопава механизмите за вземане на решения на ЕС. Това е загуба не само за икономиките на нашите страни. Това е загуба и за Европа“, каза Миланович. 

Очаква се България да се присъедини към Шенген през октомври

Октомври месец е дата, която лично съм изговорил и съм получил подкрепата от всички европейски институции, от всички държави членки с две условности – ако, разбира се, българският парламент приеме няколко важни закона, за които вече се уморихме да повтаряме, ние нямаме никакви пречки по-нататък и доводи да ни спират по пътя към това заслужено членство в Шенгенското пространство„, настоя Румен Радев.