На десетия ден от протести срещу пенсионната реформа във Франция отново се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция.

Според Франс прес десетки хиляди са излезли в Париж, а според вътрешното министерство около 740 000 души са излезли в цялата страна. За безредици се съобщава в столицата, а също в Лион, Нант и други големи градове. Недоволството беше предизвикано от увеличението на пенсионната възраст с 2 години без гласуване в парламента.

Демонстранти, участващи в снощните протести в Париж срещу пенсионната реформа на френския президент Еманюел Макрон, запалиха контейнери за отпадъци и хвърляха предмети по полицията, която отвърна със сълзотворен газ. Сблъсъци имаше и при протести в градовете Рен, Бордо и Тулуза, а в Нант бяха подпалени банков клон и автомобили.

По-рано вчера френското правителство отхвърли искането на профсъюзите за спиране и преосмисляне на законопроекта за пенсиите, предвиждащ да се увеличи възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Това разгневи профсъюзните лидери, които казаха, че правителството трябва да намери изход от кризата.