В почти всяко семейство с дете в подрастваща възраст идва стархът от евентуалната му среща с наркотиците и алкохола , а те от своя страна стават все по – достъпни както за малолетните деца по училищата, така и за подрастващите по заведения и дискотеки.

Зависимостта от наркотци променя мозъка по начини, които затрудняват отказването, дори и за тези, които искат. ,, Не можеш да живееш без определоното вещество “ така Магдалена Рахова Председател на Общински съвет по наркотични вещества в Благоевград определи зависимостта от наркотици .

,, Дали лесно се става зависим ? Ами искам да ви кажа че неусетно стават зависими и да лесно е  , въпреки че наркотичните вещества те са забранени според законодателството в България те са незаконни и забранени въпреки това лесно достъпни са даже и до децата изкушават се изкушенията за тях са много , защото децата в днешно време оставят тяхното бъдеще техния живот да се определя от приятели , приятелска среда не винаги могат да подберат подходящите приятели. “

Магдалена Рахова сподели още , че в България процеса на лечение липсва , заради това , че клиниките по наркотична зависимост са частни и много малко  семейства в България могат да си позволят. Поради тази причина Общинския съвет по наркотични вещества е принуден да прибягва  до терапевтични общности в чужбина , защото  там са създадени такива,  които не се плащат .

 

,, Искам да ви кажа че по отношение на наркотиците говорим както за чисто физическа зависимост , това което обясних ,че без наркотика не можеш да живееш ,защото той се чувства болен зависимото лице се чувства болно . Нуждата на организма от определена доза наркотик се увеличава тоест, иска все повече и повече , и минава един период от време когато  една доза вече не е достатъчна , за да се чувства добре човека . “

От практиката си Магдалена разказа, че са нужни 7 години без никаква употреба на наркотици ,за да се каже че човек е психически и физически стабилен  , а съветът и към младото поколение е никога да не се поддават на тази зависимост.