Президентът Румен Радев проведе работна среща на „Дондуков” 2 с представители на Централната избирателна комисия, във връзка с готовността за произвеждане на предсрочни парламентарни избори.

Както знаете, третият мандат приключи неуспешно и ние отново сме в режим на предсрочни парламентарни избори. Ще ви помоля да споделите каква е готовността на ЦИК да приложи закона, в какъв срок, с какви особености„, каза държавният глава.

Датата 2 април е напълно възможна за ЦИК, да организира изборите по-спокойно и да осигури машините. 26 март крие риск – смяната на часовото време”, предупреди председателят на ЦИК, Камелия Нейкова.

Нейкова обясни, че ЦИК е започнала подготовка за избори незабавно след обнародването на Изборния кодекс. Проведени са също среща, разговори и са предоставени документи на печатницата на БНБ.

Според президента усилията трябва да се фокусират върху указанията и обучението на членовете на секционните избирателни комисии, най-вече по отчитането на двата вида гласуване, за да се избегнат всички грешки, надписвания и дописвания по протоколите.

Как ще изглежда бюлетината е решение, което по думите на Нейкова, ще бъде взето в най-скоро време.