Поставяне на Паметник на незнайния македонски четник в  зелената площ пред МОЛ „Ларго“, предлагат 14 известни благоевградчани. Преди година около идеята на инициатора и главен двигател на идеята, пенсионирания фотограф Юри Попниколов, се обединиха проф. Иван Мирчев, Валери Запрянов, издател и журналист, Кирил Пендев, банкер, Радослав Тасков, председател на ОбС, Захари Ханджийски, банкер, арх. Георги Скрижовски, инж. Пламен Бегъмов, инж. Пламен Радев, адвокат Теодор Тошев и живеещите в Швеция д-р Красимир Кацарски и в САЩ Сашо Николов.

Основната цел на сдружението им „Горна Джумая“ е да се възстанови статуята, унищожена през 1947 г. Оригиналът се е извисявал на площад „Македония“, където в момента е паметникът на Гоце Делчев, и е бил с почти същата височина. Тъй като възстановяването му на същото място е невъзможно, сдружението предлага Общинският съвет да одобри поставянето му пред МОЛ „Ларго“. Приблизителните сметки на членовете на сдружението са, че изработването на паметника ще струва между 250 000 и 350 000 лв., като инициаторите се ангажираха да съберат сумата от дарения на родолюбиви българи от цяла България, Северна Македония и по света.

На предстоящата сесия на местния парламент на Благоевград следващата седмица ще стане ясно дали ще се подкрепи предложението на членовете на сдружението, или ще има други идеи за мястото му.